VISIE

‘Keepen doe je met je verstand’

‘Ik stoor me al jaren aan de jeugdkeeperstrainingen en aan het kleine uurtje tijd die de keepers en keepsters gegund wordt bij veel  amateurverenigingen. De keep(st)er wordt er nog altijd bezig gehouden…… Naast wat goed bedoelde ‘atletische’ loop- coördinatie-oefeningen en wat schoten op doel is het uurtje keeperstraining vaak al weer voorbij. Aandacht voor de techniek en het leren nadenken over het ‘hoe en waarom’ in een wedstrijd is er nauwelijks of het ontbreekt daartoe simpelweg aan de tijd.

Tijdens wedstrijden zie ik veel zogenaamde ‘lijnkeep(st)ers’. Keep(st)ers die hun doel niet uit durven te komen en of niet een gedurfde juiste positie innemen. Veel tegendoelpunten kunnen voorkomen worden wanneer er een beetje meer spelinzicht is. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om bij het keepen…… het SPELINZICHT en leren begrijpen wat er voor het doel gebeurt. Pas dan kan je je als keep(st)er het best verdedigen en een meerwaarde zijn voor je team in zowel verdedigend als aanvallend opzicht.

Als keep(st)er sta je er feitelijk ook, hoe prachtig je het ook vindt, om de ‘fouten’ van je medespelers / medespeelsters zo goed mogelijk op te lossen. Dat betekent dat je voor jezelf de kansen moet creëren. Vroegtijdig in balbezit zien te komen of reddend optreden in het hele 16-meter-gebied maar ook daarbuiten ! Veel keep(st)ers wordt aangeleerd zich te focussen op de bal. Dat is jammer….. namelijk, die keepers ontbreekt het aan de tijd om na te denken en missen de gelegenheid om hun verdediging vroegtijdig en zo goed mogelijk te organiseren. Daarmee wordt een belangrijk onderdeel van het keepen vergeten.

Bij Keepersschool Oldenzaal  leren we de keep(st)ers om vanuit de basis wedstrijdgericht te leren denken en daar naar te handelen. Kansen creëren voor jezelf. We trainen dus niet alleen op techniek maar vooral ook op spel- en wedstrijdvormen. Vanzelfsprekend staat het spel- en trainingsplezier daarbij voorop.

Keep(st)ers…… geniet van iedere wedstrijd ! Stap de wedstrijd in hoop dat je veel te doen krijgt. Niets is mooier en daarom ben je uiteindelijk ook keep(st)er geworden, toch !?  Geniet van iedere training en wedstrijd.’

Marcel de Vries
Coördinator KSO

KSO-keeper/trainer Joerjen in actie tijdens de wedstrijd